Skip to content

Trecerea de la gazduire shared la server dedicat

Daca esti posesorul unui site iar gazduirea lui este pe un cont shared, s-ar putea sa te lovesti la un moment dat de cateva probleme. Fie numarul de vizitatori creste, iar banda dedicata site-ului tau devine neincapatoare, fie informatiile de pe site devin din ce in ce mai multe iar spatiul care iti este dedicat este prea mic, oricare ar fi problema, trebuie sa te gandesti la o solutie, pentru a nu se agrava.
Una dintre solutii este sa apelezi la o gazduire shared mai performanta. Aceasta nu iti garanteaza insa performanta maxima, deoarece imparti resursele unui server cu alte site-uri. O alta solutie, mentionata si pe site-ul www.srv.ro, este sa optezi pentru un server dedicat,de departe una mult mai buna, din mai multe motive:
Performanta mai mare. Daca site-ul tau este foarte complex, vei avea nevoie de performanta. Un procesor puternic, o memorie Ram cat mai mare, o banda de transfer generoasa si un spatiu de stocare care sa nu iti impuna limite, pot fi secretele succesului pentru proiectul tau online. Un server dedicat iti ofera asta iar toata performanta unui serveri iti revine tie, spre deosebire de cazul unui server shared, pe care il imparti cu alte persoane.
Nu esti supus riscurilor venite din partea altor site-uri. Pe un server shared, vulnerabilitatea altor site-uri la virusi si la alte probleme, poate sa fie o vulnerabiliate si pentru tine. In cazul unui server dedicat, tu esti singurul care decide cat de sigur este site-ul si care sunt variantele de protectie ale acestuia.
Incredere din partea utilizatorilor site-ului tau. Desi teoretic nimeni nu isi da seama pe ce fel de server este gazduit site-ul, un site gazduit pe un server dedicat este performant si are o latime de banda mult mai mare alocata pentru transfer. Astfel, cititorii site-ului se pot bucura de o viteza mare de navigare pe site iar acest lucru poate contribui la succesul tau online.
Control total asupra serverului. In cazul serverelor dedicate, cel care inchiriaza serverul este cel care decide ce se intampla cu el. Poti gazdui mai multe site-uri, poti dedica toate resursele pentru orice altceva si poti instala ce programe crezi tu ca sunt necesare. Tot acest control il obtii din confortul propriei tale case sau din confortul biroului, in timp ce serverul este administrat din punct de vedere fizic de echipa de IT-isti de la data centerul de unde il ai inchiriat. Astfel, daca optezi pentru o firma de incredere, te poti bucura de un uptime de pana la 100% si de suport tehnic 24 de ore din 24.
Daca beneficiile unor servere dedicate te-au convins, trebuie sa stii ca ai mai multe solutii pentru un astfel de server. Poti fie sa optezi pentru inchirierea sa, una dintre cele mai bune solutii, deoarece nu trebuie sa iti faci griji in legatura cu altceva, in afara de plata lunara a chiriei, fie sa optezi pentru achizitia unui server si colocarea sa intr-un datacenter performant. Decizia trebuie sa fie luata in cunostinta de cauza, doar dupa ce ai analizat toate optiunile si ai descoperit-o pe cea perfecta pentru tine.